Asbest/Asbestgelijkend materiaal verwijderen

Gaat u asbest of asbestgelijkend materiaal verwijderen? Dan moet u altijd een melding doen. Ook als u bijvoorbeeld vergunningsvrij mag (ver)bouwen, moet u het wel melden als hierbij asbest vrijkomt. Pas na goedkeuring kunt u beginnen met uw werkzaamheden!

De sloopmelding doet u minimaal 4 weken voordat u begint met het verwijderen van asbest. In sommige gevallen is dit 5 werkdagen. 

Verwijderen van asbest/asbestgelijkend materiaal melden (sloopmelding doen) 

Als inwoner mag u zelf tot 35 vierkante meter (m2) asbest per woonadres (perceel) verwijderen en afvoeren. Deze 35 m2 geldt in totaal over alle jaren van het woonadres (perceel). Meer dan 35 m2 asbest mag u niet zelf verwijderen. Daarvoor moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.  

Wat is asbestgelijkend materiaal?

Wat is asbestgelijkend materiaal? Een goed voorbeeld van asbestgelijkend materiaal zijn golfplaten die zijn voorzien van een NT-keurmerk. Asbestgelijkend materiaal is met het blote oog niet van asbest te onderscheiden.

Meld u asbestgelijkend materiaal? Voeg dan bij de opmerkingen toe dat het om asbestgelijkend materiaal gaat.

Wat kost een melding doen?

Een melding doen is gratis. 

Er zijn wel kosten verbonden aan het laten opstellen van een asbestinventarisatie en het weg laten halen van asbest door een gespecialiseerd bedrijf. De gemeente heeft hier geen subsidies voor. 

Hoever vooraf moet ik een melding doen?

De sloopmelding doet u minimaal 4 weken voordat u met de werkzaamheden begint. In de volgende gevallen kan het minimaal 5 werkdagen ervoor:

  • als er minder dan 35 m2 asbest/asbestgelijkend materiaal bij een woonadres (perceel) vrij komt;
  • in geval van directe noodzaak tot sloop bij calamiteit;
  • in geval van sloopwerkzaamheden bij aanpassing woningen (woningbouwverenigingen);
  • als het college van B&W besluit de termijn van 4 weken te verkorten.

De sloopmelding is verplicht als: 

  • asbest wordt verwijderd, gesloopt of gedemonteerd tijdens de werkzaamheden, of; 
  • de hoeveelheid vrijkomend bouw- en sloopafval geschat wordt op 10 m³ of meer. 
Start en einde werkzaamheden melden bij meer dan 35 m2 asbest of asbestgelijkend materiaal

Als u meer dan 35 m2 asbest gaat afvoeren, moet dit door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf gedaan worden. Ook meldt u de start bij de gemeente. Doe dit minimaal 2 werkdagen van tevoren. Als u klaar bent met de werkzaamheden, meldt u dit ook bij de gemeente. Doe dit uiterlijk op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden.

De start en einde werkzaamheden melden doet u via de website het Landelijk Asbestvolgssysteem (LAVS)

Verwijderen van asbest

In de meeste gevallen mag het asbest alleen door een deskundig bedrijf verwijderd worden. Risicovolle werkzaamheden mogen alleen door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd. In het asbestinventarisatierapport staat of het bedrijf dat asbest gaat verwijderen gecertificeerd moet zijn of niet.

Een bedrijf dat asbest gaat verwijderen mag nooit de inventarisatie doen.

Hoe lever ik asbest/asbestgelijkend materiaal in?

Het materiaal mag niet beschadigd zijn en er mogen geen asbestvezels vrijkomen. Lever het materiaal als volgt in:

  • verpak het materiaal. Dit kan op twee manieren:
    • dubbel in stevig plastic zoals landbouwplastic of stevig inpakfolie. Verkrijgbaar bij diverse winkels. Bij niet-doorzichtige folie moet er een sticker op waaruit blijkt dat de inhoud asbest bevat.
    • in asbestafvalzakken. Deze zijn gratis af te halen bij het milieuterrein op vertoon van een toestemmingsbrief van de gemeente.
  • u pakt het asbestmateriaal thuis in, dit mag niet op het milieuterrein.
  • verpak het in een handzame verpakking. De medewerkers van het milieuterrein mogen namelijk niet helpen met het in de container plaatsen van het verpakte asbestmateriaal. Er zijn helaas geen uitzonderingen. Er kan ook geen gebruik gemaakt worden van tilapparatuur of heftrucks. 
  • na goedkeuring van uw (sloop)melding kunt u het asbest gratis inleveren op het milieuterrein op vertoon van de toestemmingsbrief.
Hoe vind ik een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

Voor een overzicht kijkt u op de website van Stichting Ascert.

Vragen?

Voor vragen over slopen van asbest en het doen van een sloopmelding via het omgevingsloket kunt u contact opnemen met de balie Bouwen en Wenjen. U kunt ook een afspraak maken om langs te komen of mail naar frontofficeruimteTD@t-diel.nl.