Brandveilig versieren voor het EK-voetbaltoernooi

Op 14 juni 2024 is zover, dan staat het Europees kampioenschap voetbal (EK) weer voor de deur. Graag willen wij caféhouders, winkeliers en supporters extra alert te maken op brandveiligheid. Het ziet er vrolijk uit, maar deze slingers, papieren vlaggetjes en oranje versiersels kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren. Met eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat het feest bij je thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.

Thuis en op straat

Veel mensen kijken thuis naar het EK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Supporters zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Denk daarbij aan het vrijhouden van aanrijroutes van hulpdiensten. Brandweerauto’s en andere hulpdiensten moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Daar kunt u makkelijk rekening mee houden bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4,2 meter en houd altijd een breedte van minimaal 3,5 meter vrij. Dan kunnen auto’s van de hulpdiensten erdoor.

Met eenvoudige maatregelen zorgt u ervoor dat het feest bij u thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.

Gaat u uw huis versieren?

  • Kies dan voor brandveilige versiering. Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie of geïmpregneerd met brandvertragende stoffen. Het kan lastig zijn om te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag het aan de winkelier of speciaalzaak en kijk ook op de verpakking. 
  • Ook de plek waar u het ophangt speelt een belangrijke rol. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden, waxinelichtjes of andere vuurbronnen.

Voorbereid en veilig wedstrijden kijken in de kroeg

Volgens Brandweer Nederland is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: (brand)veilige versiering, vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. Alle ingrediënten om zorgeloos met elkaar feest te kunnen vieren.

Toch vragen wij rondom het EK extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden. Er zullen mogelijk veel mensen samenkomen om met elkaar wedstrijden te kijken. Samenkomen in een versierde en overvolle ruimte kan een risico zijn. Het is belangrijk om alert te blijven op brandgevaarlijke situaties:

  • Controleer regelmatig de vluchtroutes of deze niet worden belemmert, en deze duidelijk zichtbaar zijn. Bij een calamiteit is het van cruciaal belang dat mensen op tijd het pand kunnen verlaten.
  • De weken voor het EK investeren wij in het uitvoeren van extra controles op de brandveiligheid binnen de horeca gelegenheden. Graag willen wij kijken welke brandonveilige risico’s zich voor kunnen doen binnen uw horeca gelegenheid, uiteraard in samenwerking met u.

Tips voor veilig versieren en vieren

De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. Onze vraag aan u om mee te denken over het voorkomen van brandgevaarlijke situaties. Hier een aantal praktische tips op een rij:

  • Gebruik alleen brandveilige versiering.
  • Houd versiering en (brandbare) kleding van warmte bronnen zoals kaarsen, lampen en kachels.
  • Gebruik bijvoorbeeld ijzerdraad om versiering op te hangen zodat het bij brand niet snel naar beneden valt.
  • Rol kabelhaspels helemaal uit en plak losse kabels zodanig vast aan de vloer dat je er niet over kan struikelen.
  • Gebruik nooit meer dan 1 onbeschadigd verlengsnoer. Is hij te kort vervang hem dan voor 1 met een langer snoer.
  • Versiering dient hoger dan 2,5 meter boven de vloer te worden opgehangen.
  • Zorg voor een goed passend deksel bij uw (vet)pan, indien mogelijk ook bij de barbecue (en sluit de luchttoevoer). Neem de gebruiksregels van de apparatuur goed in acht. Gebruik bij vlam in de pan liever geen blusdeken maar het deksel of een daarvoor geschikt blustoestel (brandtype F).

De regels voor het brandveilig gebruiken van een gebouw kunt u vinden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (hoofdstuk 6) voorheen het Bouwbesluit 2012.

Brandveilig leven doen we met zijn allen, uw inzet is van belang!