Negen inwoners van Tytsjerksteradiel Koninklijk onderscheiden

Op vrijdag 25 april werden in De Krústsjerke in Burgum maar liefst negen inwoners van Tytsjerksteradiel verrast met een Koninklijke onderscheiding. De feestelijke bijeenkomst begon met een persoonlijke toespraak van burgemeester Tineke Schokker-Strampel waarin zij haar dankbaarheid voor de vrijwilligers onderstreepte: "It is gjin Fryske stoarm, mar in waarme rein fan wurdearring."  

Alle gedecoreerden hebben zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor anderen – in de zorg, het verenigingsleven, de kerk, de politiek of in eigen omgeving. Vaak op de achtergrond, maar van onschatbare waarde voor de mienskip. Meerdere van hen speelden ook een belangrijke rol als mantelzorger voor familie, vrienden of buren die niet zonder hulp kunnen.  

De onderscheidingen op een rijtje    

Ridder in de orde van Oranje-Nassau  

Gelbrig Hoekstra-Mozes (62) uit Suwâld  
Als voormalig directeur en mede-eigenaar van Hoekstra Suwâld zette Gelbrig zich in voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en het opleiden van technisch personeel in duurzame energie. Binnen de Koninklijke Metaalunie vervulde zij diverse functies. Haar politieke loopbaan omvat twee periodes als raadslid voor het CDA in Tytsjerksteradiel, gevolgd door een periode als wethouder van 2018 tot 2022. Trouw aan haar motto 'Mei inoar en foar inoar' heeft Gelbrig jarenlang haar kennis en ervaring ingezet voor de mienskip. Naast haar professionele inzet en oog voor een ander biedt zij al jarenlang toegewijde mantelzorg aan haar zwager. Gelbrig is een vrouw met een buitengewoon grote maatschappelijke betrokkenheid.   

Lid in de orde van Oranje-Nassau  

Tietje Lolkje Wijbenga-Planting (67) uit Gytsjerk  
Al jarenlang zet Tietje zich in als vrijwilliger bij diverse organisaties, waaronder De Zonnebloem, het MCL en kringloopwinkel Samuël. Eerder was zij ook actief bij hospice Hurdegaryp en de Protestantse gemeente Trynwâlden. Als toegewijde mantelzorger helpt ze buurtgenoten met hun huishoudelijke taken, terwijl ze daarnaast al jaren collecteert voor de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Reumafonds. Tietje kenmerkt zich door haar warme, zorgvuldige aanpak met oprechte aandacht voor anderen - een stille kracht met een hart van goud.

Sietse Wijbenga (73) uit Gytsjerk  
Samen met zijn vrouw Tietje is Sietse al jarenlang een toegewijde vrijwilliger bij De Zonnebloem. Bij de Protestantse gemeente Trynwâlden vervult hij de rol van koster en redactielid, terwijl hij zich daarnaast inzet voor sociaal vervoer. Hij heeft hulptransporten naar Roemenië gereden en is al vele jaren betrokken bij kringloop Stichting Vriendenkring Samuël. Sietse staat bekend als een rots in de branding en vormt samen met Tietje een inspirerend en betrokken duo dat zich onvermoeibaar inzet voor de mienskip. 

Janke Bosma-Sinnema (79) uit Garyp  
Sinds de jaren '60 is Janke actief betrokken bij diverse aspecten van kerkelijk werk in verschillende gemeenten. In het verleden heeft zij zich als vrijwilliger ingezet voor onder andere Amnesty, de plaatselijke buurtvereniging, was zij oprichter en bestuurslid van de peuterspeelzaal en vervulde zij een bestuursfunctie bij de plaatselijke gymnastiekvereniging. Momenteel is Janke als vrijwilliger actief binnen de Protestantse gemeente in haar woonplaats Garyp. Zij staat bekend als een inspirerende persoonlijkheid: betrouwbaar, betrokken, gedreven en empathisch met een groot hart voor haar medemens. 

Niesje (Nini) Brink (87) uit Gytsjerk  
Al vanaf de jaren '70 vervult Nini verschillende functies bij de Bond van Plattelandsvrouwen, waar zij momenteel nog steeds actief is als begeleider van de Leesgroep. Daarnaast bekleedt zij al 25 jaar de functie van voorzitter en coördinator van zwemvereniging De Sawn Doarpen. Tevens zet zij zich in als begeleider en vrijwilliger bij diverse welzijnsprojecten voor ouderen en is zij lid van het Algemeen Bestuur en secretaris van het Dagelijks Bestuur van de Seniorenraad. Nini wordt omschreven als het broodnodige cement van onze samenleving en geldt hiermee als voorbeeld voor velen. 

Josina (Jos) Maria Grit-Dragt (74) uit Garyp  
Jos is sinds 15 jaar actief als vrijwilliger, activiteitenbegeleider en lid van de cliëntenraad bij Zorgcentrum Het Bildt. Zij bezoekt en begeleidt individuele cliënten die door omstandigheden geen achtervang of familie meer hebben. De combinatie van haar uitvoerende werk als vrijwilliger en haar bestuurlijke rol als lid van de Cliëntenraad heeft een positieve invloed op zowel de organisatie als het beleid. Met grote toewijding en persoonlijke aandacht maakt zij een wezenlijk verschil in het leven van anderen. 

Boukje Hietkamp (71) uit Burgum  
Al jarenlang is Boukje een betrokken vrijwilliger bij zorgcentrum Berchhiem, vervult zij de rol van ouderling en vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Burgum en is zij actief als collectecoördinator voor Amnesty. Wekelijks gaat zij zwemmen met een cliënt van Alliade, heeft zij tot het einde toe een zieke vriendin bijgestaan, past zij op dieren van anderen en ruimt zij zwerfafval op. Mevrouw Hietkamp toont een groot hart voor mens, dier en omgeving. Zij is een bescheiden maar onmisbare schakel in de mienskip.  

Adriana Maria de Jong (66) uit Ryptsjerk  
Door velen wordt Adriana gezien als de verbindende factor binnen de dorpsgemeenschap. Zij is jarenlang actief binnen de Protestantse Gemeente Ryptsjerk en dorpshuis de Einekoer, en initieert diverse sociale projecten zoals klusmiddagen met gezamenlijke maaltijden en de voedselkast. Zij heeft gezorgd voor opvang en ondersteuning van vluchtelingen en weet mensen in beweging te brengen. Adriana valt op door haar positieve invloed, onvermoeibare behulpzaamheid en bewonderenswaardige doorzettingsvermogen.

Folkje Koster (61) uit Hurdegaryp  
Al ruim 40 jaar zet Folkje zich in voor de mienskip. Al die jaren is zij als organist verbonden aan de Protestantse gemeente Ryptsjerk en verzorgt zij sinds 2003 de muzikale omlijsting van kerkdiensten in verzorgingstehuis Bennemastate. Daarnaast is zij redactielid en vrijwilliger bij activiteiten van de Protestantse Gemeente Hurdegaryp, vrijwilliger bij Stichtingsbestuur Vrienden van Bennema State en collectecoördinator van de Hartstichting. Als liefhebber van de Friese taal is Folkje onder andere jarenlang betrokken geweest bij kwartaalblad De Nije en de Friestalige website it Nijs. Jaren geleden was Folkje tien jaar lang toegewijd mantelzorger voor haar moeder. Ze is een echte doener met liefde voor de Fryske taal, muziek en medemens. Een stille kracht van grote betekenis.  

Rike mienskip  

Burgemeester Schokker-Strampel besloot de Lintjesregen met een slotwoord vol trots en dankbaarheid. Ook was er een speciaal woord van dank voor de familie en vrienden van de gedecoreerden die meehielpen om de verrassing geheim te houden. 

"Ik bin der grutsk op dat wy yn Tytsjerksteradiel sa’n rike mienskip hawwe – in mienskip fol minsken dy’t har ynsette foar oaren. Hjoed hawwe wy njoggen fan harren yn it sintsje set, mar der binne fansels noch folle mear minsken dy’t harren op in eigen wize ynsette foar ús mienskip. Litte wy harren net ferjitte, mar hjoed foaral: lit ús genietsje fan dizze njoggen prachtminsken."  
  
De bijzondere Lintjesregen eindigde met een lied van Marcel Smit over vrijwilligers in de mienskip.   

Foto met de negen inwoners die koninklijk onderscheiden zijn
De decorandi van links naar rechts: Nini Brink, Boukje Hietkamp, Gelbrig Hoekstra, Janke Bosma-Sinnema, Jos Grit-Dragt, Folkje Koster, Anja de Jong, Tietie Wijbenga-Planting en Sietse Wijbenga