Omgevingsvergunning aanvragen
Wilt u gaan bouwen, verbouwen, het gebruik wijzigen, slopen, een boom kappen of een inrit aanleggen? U heeft vaak een omgevingsvergunning nodig. Wilt u meerdere werkzaamheden op een bepaalde plek doen? Bijvoorbeeld verbouwen en een boom kappen? Dan kunt u hiervoor in één keer een omgevingsvergunning aanvragen.
Soms mag u zonder omgevingsvergunning bouwen of verbouwen. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
Stap 1: Controleer of een omgevingsvergunning nodig is
Vergunningcheck
Met de Vergunningcheck in het Omgevingsloket controleert u of u een omgevingsvergunning nodig heeft, een melding moet doen of dat uw bouwplan vergunningsvrij is. U kunt ook zie welke omgevingsvergunning u nodig heeft of welke melding u moet doen. Bijvoorbeeld een bouwvergunning of sloopmelding.
Let op: De Vergunningcheck geeft u geen zekerheid, maar wel een beeld van uw kansen.
Conceptaanvraag indienen (niet verplicht)
Wilt u zeker weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Doe dan een conceptverzoek in het Omgevingsloket. Start uw aanvraag en doorloop de stappen. Bij stap 7 kunt u kiezen om uw aanvraag als conceptverzoek te versturen. Wij laten u dan weten hoe groot de kans is dat uw aanvraag wordt goedgekeurd. U mag een conceptverzoek doen, maar dit hoeft niet.
Een conceptverzoek kost geld. U krijgt deze kosten terug als u een omgevingsvergunning aanvraagt. De kosten, die u misschien maakt voor welstandsadvies, krijgt u niet terug.
Stap 2: Vertel de omgeving over uw plan
Uw werkzaamheden kunnen invloed hebben op de mensen en bedrijven in de omgeving. Daarom vragen wij u om altijd in gesprek te gaan met uw omgeving. Hoe u dit kunt aanpakken leest u op de pagina Participatie omgevingswet.
Stap 3: Vraag de omgevingsvergunning aan
Heeft u een vergunning nodig? Dan kunt u de omgevingsvergunning aanvragen in het Omgevingsloket. Zorg ervoor dat uw aanvraag zo compleet mogelijk is. Dit voorkomt vertraging. Zorg er daarnaast voor dat er geen privacygevoelige gegevens in de bijlage staan. Bijvoorbeeld uw BSN.
Zodra de omgevingsvergunning is aangevraagd ontvangt u een ontvangstbevestiging van het Omgevingsloket. Wij sturen daarna ook nog een ontvangstbevestiging. Zo weet u zeker dat uw aanvraag bij ons is binnengekomen.
Meerdere werkzaamheden in één vergunning
Wilt u meer werkzaamheden tegelijk doen? Dan hoeft u maar één omgevingsvergunning aan te vragen. De aanvragen worden in deze omgevingsvergunning verwerkt.
Uw aanvraag kost geld
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost geld. In sommige gevallen kunt u uw geld (deels) terugkrijgen. Deze informatie vindt u in de legesverordening.
De gemeente maakt uw aanvraag bekend
De gemeente publiceert uw aanvraag in de Actief en via officielebekendmakingen.nl. Zo krijgen belanghebbenden, zoals uw buren, de kans om te reageren.
Stap 4: Wacht op de beoordeling van de gemeente
Wij controleren onder andere of uw aanvraag:
- past bij het omgevingsplan;
- voldoet aan de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl);
- voldoet aan de welstandseisen (te vinden via Regels op de kaart in het Omgevingsloket).
Soms vragen we advies aan een andere organisatie. Bijvoorbeeld het Wetterskip.
De gemeente beslist meestal binnen 8 weken
Als hoofdregel geldt de reguliere procedure. Dit betekent dat wij in de meeste gevallen binnen 8 weken een besluit op de aanvraag nemen. Dit kan door ons met 6 weken worden verlengd. In sommige gevallen moeten we de vergunning met een uitgebreidere procedure voorbereiden. Dan nemen wij binnen 26 weken een besluit. Deze uitgebreidere periode is een uitzondering. Dit kan door ons ook met 6 weken worden verlengd.
De gemeente publiceert het besluit in de Actief en via officielebekendmakingen.nl.