Persbesluitenlijst 8 juni 2021
1. Ontwikkeling MFA Jistrum
Portefeuillehouder: Gelbrig Hoekstra
Vanuit de Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM) Jistrum is een plan voor clustering van voorzieningen ingediend bij het college. Het college stemt in met de ontwikkeling van een MFA in Jistrum op basis van de kaders gesteld in de concept visie Maatschappelijk Vastgoed. Het college legt de stukken voor aan de gemeenteraad voor een opiniërende behandeling. Opmerkingen en/of aanvullingen vanuit de raad worden meegenomen in de definitieve stukken voor de besluitvorming van de gemeenteraad op 16 september.
1.1 Raadsvoorstel MFA Jistrum
1.2 Financiële tabel 1 Jistrum
1.3 Financiële tabel 2 Jistrum
2. Ontwikkeling MFC Tytsjerk
Portefeuillehouder: Andries Bouwman
Vanuit de regiegroep Tytsjerk is een plan van clustering van voorzieningen ingediend bij het college. Het college stemt in met de ontwikkeling van een MFC in Tytsjerk op basis van de kaders gesteld in de concept visie Maatschappelijk Vastgoed. Het college legt de stukken nu voor aan de gemeenteraad voor een opiniërende behandeling. Opmerkingen en/of aanvullingen vanuit de raad worden meegenomen in de definitieve stukken voor de besluitvorming van de gemeenteraad op 16 september.
2.1 Raadsvoorstel MFC Tytsjerk
2.2 Financiële tabel 1 Tytsjerk
2.3 Financiële tabel 2 Tytsjerk
3.Herstelbesluit Duurzaamheidsagenda
Portefeuillehouder: Andries Bouwman
Op 18 februari 2021 heeft de gemeenteraad de Duurzaamheidsagenda vastgesteld, waarbij rekening is gehouden met twee amendementen. De gemeenteraad is op 25 maart geïnformeerd dat het amendement over het terugvloeien van exploitatie opbrengsten van zonneparken naar de mienskip juridisch niet uitvoerbaar is, omdat het niet op een wettelijke regeling is gebaseerd. Daarom is een zogenaamd ‘herstelbesluit’ nodig, waarbij de vastgestelde Duurzaamheidsagenda door middel van een raadsvoorstel en -besluit wordt ingetrokken en een juridisch houdbare Duurzaamheidsagenda wordt vastgesteld. De aangepaste Duurzaamheidsagenda wordt voorgelegd aan de raad.
Daarnaast heeft de gemeenteraad vragen gesteld over de termijn waarop de gemeente energieneutraal wil zijn en de eventuele risico’s die de gemeente daarbij loopt. In het raadsvoorstel staat dat de risico’s beperkt zijn, omdat er over een ambitie wordt gesproken en niet over concrete maatregelen.
3.1 Raadsvoorstel Herstelbesluit Duurzaamheidsagenda
3.2 Geamendeerde Duurzaamheidsagenda