Ruimtelijk en technisch bouwen
Om te mogen bouwen, verbouwen of het gebruik van het bouwwerk te wijzigen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Soms is een vergunning niet nodig, bijvoorbeeld voor een overkapping of dakkapel aan de achterkant van uw woning.
De omgevingsvergunning kan bestaan uit twee delen: een ruimtelijk en/of technisch deel. Het ruimtelijk deel gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen. Het technisch deel gaat over of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften.
Ruimtelijk bouwen: omgevingsplan
Het ruimtelijk deel gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen en het gebruik van het bouwwerk. De regels voor ruimtelijk bouwen staan in het omgevingsplan. Hierin zijn ook de regels over het uiterlijk van een bouwwerk opgenomen. Deze regels staan in de welstandsnota.
Voor het ruimtelijk deel is vaak een vergunning nodig. Er zijn ook werkzaamheden die vergunningsvrij zijn. Met de Vergunningcheck in het Omgevingsloket controleert u of u een omgevingsvergunning nodig heeft of dat uw bouwplan (deels) vergunningsvrij is. Het Omgevingsloket is ook de plek om de melding te doen of de definitieve vergunning aan te vragen.
Technisch bouwen: Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)
Het technisch deel gaat over of uw bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Deze voorschriften staan bij Maatregelen op maat in het Omgevingsloket.
Voor het technisch deel is vaak een vergunning nodig. In sommige gevallen moet er voor technisch bouwen een melding gedaan worden en heeft u een kwaliteitsborger nodig. Dit hangt af van de gevolgklasse waarin uw bouwwerk valt. Meer informatie hier de Wkb en de gevolgklassen vindt u op Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Meer informatie over een omgevingsvergunning
Voor vragen, meer informatie en het aanvragen van een omgevingsvergunning gaat u naar de pagina Omgevingsvergunning aanvragen.